Gytis shared items

Wednesday, August 23, 2006

Ar energijos tvermės dėsnis vis dar galioja?

Nesenai per internetą nusirito ažiotažo banga, Airijos kompanijai Steorn paskelbūs, kad jie meta iššūkį mokslo bendruomenei, tvirtindami, jog sukūrė technologiją prieštaraujančią fizikos dėsniams ir leidžiančią energiją pagaminti praktiškai iš nieko. Na gal nevisai iš nieko - teigiama, kad energija atsiranda iš magnetinių laukų saveikos. Šis pranešimas vertinamas labai prieštaringai, skeptikai bando ižvelgti stambaus masto sukčiavimą siekiant pritraukti patiklius investuotojus, o entuziastai nekantraudami laukia perversmo pasaulio energetikoje ar bent jau pirmųjų prietaisų, veikiančių šios technologijos pagrindu. Ar šie sensacingi pranešimai pasitvirtins parodys ateitis, o kol kas akivaizdu, kad į šios kompanijos reklamą buvo investuoti gana dideli pinigai, nes vien jau reklama pasirodžiusi prestižiniame žurnale Economist vertinama dešimtimis tūkstančių dolerių.

Bandymai sukurti amžiną variklį nėra naujiena, o šiame, Google video patalpintame, dokumentiniame filme demonstruojami net realiai veikiantys pavyzdžiai (jei kaip ir aš neturite laiko žiūrėti visą filmą pradėkite nuo 1val.5min. ir pasižiūrėkite bent 5min.:).
Belieka tikėtis, kad jau tikrai netoli ta ateitis, kai automobiliams nebereikės pilti benzino, o mobilaus telefono akumuliatorius niekada neišsikraus:)

1 comment:

GiN said...

O magnetinis laukas iš kur atsiranda? Juk tai - irgi atskira materijos rūšis (bent jau taip pasakojo per fiziką). Gaunasi, kad visgi energijai išgauti naudojama kažkokia materija :)